bevallen


Bevallingsverloop

Er bestaat niet zoiets als een standaard bevalling. Zoveel verschillende vrouwen er zijn, zoveel verschillende bevallingen. Zowel qua tijdsduur, wijze of beleving.

De eigen verloskundige is degene die de bevalling begeleid, zowel bij een thuisbevalling als bij een poliklinische bevalling. Alleen wanneer sprake is van een ‘medische indicatie’, welke door de verloskundige is vastgesteld tijdens de zwangerschap, wordt het bevallen in het ziekenhuis gepland en door een gynaecoloog begeleid.

Fasen van de bevalling

Een bevalling kan worden opgedeeld in drie fasen. Als eerste de ontsluiting. Hierin begint het vrouwelijk lichaam zich door middel van weeën op te maken voor de bevalling. In de tweede fase, de uitdrijving, komt de baby ter wereld. Als laatste fase; de nageboorte. Hierbij moet de complete placenta naar buiten komen.

Wat betreft de uitvoering van een bevalling, is de keus daarvan in Nederland beperkt. Jouw ega kan thuis bevallen of zogezegd poliklinisch bevallen. Dit laatste wil zoveel zeggen als dat de vrouw zelfstandig naar het ziekenhuis gaat, daar bevalt en enkele uren later weer buitenstaat. Vooraf of tijdens de bevalling kan besloten worden om de natuur een hand te helpen. Afhankelijk van de persoonlijke situatie wordt dan gekozen om de baby ter wereld te laten komen door middel van een keizersnee of om de bevalling een eind op weg te helpen door middel van een zogenoemde ingeleide bevalling.

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt