bevallen


Bevalling uitdrijving
Een bevalling wordt medisch gezien opgedeeld in drie fases; ontsluiting; uitdrijving en nageboorte. Bij volledige ontsluiting en gebroken vliezen, kan de baby uit de baarmoeder gedreven worden. Hiermee begint fase twee van de bevalling: de uitdrijving.

Tijdens de uitdrijving zullen de weeën op zijn hevigst zijn. Deze weeën gaan over in persweeën. Hierbij wordt de baby in de buik van nature gedwongen om naar buiten te komen. Steeds op het moment dat een perswee aantrekt, wordt de aanstaande moeder gevraagd om met volle kracht de baby naar buiten te proberen te persen. Hiervoor zijn meerdere persweeën nodig.
Het gebeurt vaak dat een vrouw aan haar onderzijde inscheurt bij het naar buiten persen van het hoofd van de baby. Men spreekt dan over het hebben van een ruptuur.

 

Uitdrijving baby

 

De uitdrijvingsfase begint als de baby aan zijn weg door het baringskanaal begint. Het is gebruikelijk dat het hoofd van de baby als eerste komt. Tijdens de uitdrijving wordt de baby in de buik van nature gedwongen een aantal draaien te maken, zodat het op een zo gunstig mogelijke manier naar buiten kan komen. Het lichaam van de baby ligt vlak voor de bevalling eerst zijwaarts. Het hoofd ligt ten opzichte van het lichaam ongeveer een kwartslag gedraaid. Het neusje van de baby draait vervolgens naar de rug van de moeder toe. Wanneer het bijna zover is, rust het hoofd van de baby op de bekkenbodem. De weerstand van de bekkenbodem zorgt ervoor dat het hoofd van de baby in de nek wordt gedrukt. Op een perswee zal de schedel tussen de schaamlippen zichtbaar worden. Bij een nieuwe perswee komt het hoofd naar buiten. Hierbij schuiven de schedelhelften van de baby flexibel heen en weer om de doorgang van het hoofd te versoepelen. Zodra het hoofd buiten is, draait het bij, waardoor het weer recht op het lichaam staat. De schouders komen één voor één naar buiten. Als de schouders buiten zijn, glijd de rest van het lijf zonder veel moeite naar buiten.

 

Tijdsduur uitdrijvingsfase
 

Eenmaal aan de uitdrijvingsfase begonnen, dan verloopt deze over het algemeen redelijk vlot. Bevalt de dame voor de eerste keer, dan wordt rekening gehouden met een gemiddelde uitdrijvingsduur van één à twee uur. Bij een volgende bevalling kan het sneller gaan.


Na de uitdrijving wordt de baby, nog vast aan de navelstreng, nat en ietswat bloederig direct op de buik van de moeder gelegd. Aan papa de eer om vervolgens de navelstreng door te knippen. Jullie worden pas gefeliciteerd als de bevalling is afgerond. Dat wil zeggen als de nageboorte compleet naar buiten is gekomen.

 

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt