Vaderverlof

In vergelijking met de rest van Europa komen Nederlandse vaders er bekaait af: 2 dagen vaderverlof. Deze dagen krijg je naast jouw vakantiedagen. In Denemarken en Groot-Brittannië hebben vaders twee weken vaderverlof, in Finland achttien dagen en in Portugal twintig. Deze 2 dagen staan los van de dagen die nodig zijn voor de bevalling en geboorte aangifte van de baby.

Lees meer over geboorteaangifte >

Vaderverlof niet nodig voor bevalling en geboorte aangifte

Om vrij te krijgen van de werkgever voor de bevalling kun je een beroep doen op het zogenoemde ‘ander kort verzuimverlof’. Het vaderverlof of ook wel kraamverlof hoeft dus hiervoor niet worden aangesproken. Ook voor het doen van geboorteaangifte hoeft geen dag ingeleverd te worden van het vaderverlof.

Het kort verzuimverlof valt onder dezelfde regeling als het calamiteitenverlof. Jouw werkgever betaalt jouw salaris door tijdens een calamiteitenverlof. Jouw werkgever kan je vragen jouw calamiteitenverlof te compenseren met vakantiedagen. Je kan de 2 dagen vaderschapsverlof mooi laten aansluiten op het calamiteitenverlof.

Vaderverlof verloopt 

Het vaderverlof is niet onbeperkt houdbaar. Als jouw kind thuis wordt geboren, moet het kraamverlof in de eerste 4 weken na de geboorte worden opgenomen. Als de baby in het ziekenhuis wordt geboren, neem je verlof op in de 4 weken na de thuiskomst van de baby uit het ziekenhuis.

Verlenging vaderverlof

Voorstanders van de verlenging geven aan dat twee dagen te kort zijn om een band op te bouwen met de baby. Een meerderheid van het Europees Parlement heeft februari 2010 ingestemd met de plannen om het vaderschapsverlof uit te breiden naar twee weken. Er zijn niet alleen maar positieve geluiden op de plannen om de vaderverlof te verlengen. De nieuwe regeling zou het bedrijfsleven bijna 200 miljoen per jaar kosten.

De nieuwe regel zal voor alle lidstaten van de EU gaan gelden. Op dit moment heeft ieder lidstaat zijn eigen verlofafspraken als het gaat over zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof of vaderschapsverlof . Het parlement moet zich binnenkort plenair over de kwestie uitspreken en zal samen met alle EU-landen een beslissing nemen over het voorstel. Behalve Nederland is ook Groot-Brittannië kritisch over de kosten van het vaderverlof.

Verlenging zwangerschapsverlof

Tijdens de vergadering werd ook gesproken over verlenging van de zwangerschapsverlof voor Europese vrouwen. Dit wordt uitgebreid naar 20 weken. In Nederland is dit nu 14 weken. Ook hier moet nog een definitieve beslissing worden genomen. Lees meer over zwangerschapsverlof >


Lees ook over bevallingsverlof >

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt