baby


Voeding baby 4-5 maanden

Tot 6 maanden heeft jouw baby naast melkvoeding geen extra voeding nodig. Alles wat een baby nodig heeft zit daar in. Toch bieden fabrikanten producten aan voor baby’s vanaf 4 maanden.
Een eerste stap in de richting naar vastere voeding is rijstebloempap.
Gebruik voor het maken van pap geen gewone melk. In gewone melk zitten teveel eiwitten en zout en te weinig ijzer. De rijstebloempap kan zowel uit de fles of met een lepel gegeven worden. Rijstebloem is glutenvrij. Gluten zijn eiwitten die met name in graanproducten voorkomen. Baby’s kunnen in de eerste maanden gevoelig op gluten reageren. De darmen zijn nog in ontwikkeling.

Lees meer over voedselallergie bij baby's >

Het consultatiebureau kan advies geven of er voor jouw baby geen bezwaar is om met 4 maanden met bijvoeding te beginnen. Indien allergie in jouw familie voorkomt, zal hoogstwaarschijnlijk geadviseerd worden om voor de 6 maanden geen bijvoeding te geven. Dit om allergie tot het minimum te beperken.

Bijvoeding 4 maanden

De bijvoeding met 4 of 5 maanden moet gezien worden als een smaakverkenning. Het zijn dan ook enkele happen per keer en vervangt nooit een melkvoeding. De bijvoeding kan tussen de melkvoedingen door gegeven worden of als toe. Een tussendoortje bestaat uit gepureerd gekookte groente of gepureerd fruit. Tot het eerste levensjaar wordt zout afgeraden voor baby’s. De nieren kunnen grote hoeveelheden zout nog niet verwerken. Indien je kiest om verse groeten te geven, moet je apart voor jouw baby koken. Vanaf een jaar kan jouw baby met de pot mee eten.

Baby’s hebben van nature een voorkeur voor zoete producten. Voeg echter geen suiker aan tussendoortjes toe. Het is onnodig om een baby aan suiker te laten wennen. Geef ook geen honing. In honing kan een bacterie zitten waar baby’s tot een jaar ernstig ziek van kunnen worden.
Wanneer jouw baby echt goed hapt, geef dan per keer één voedingssoort. Hierdoor is eenvoudiger overgevoeligheid voor een bepaalde voeding te achterhalen.

Geschikt fruit: appel; banaan; meloen; peer; perzik.
Geschikt groente: bloemkool; broccoli; courgette; pompoen; snijbonen; sperziebonen; witlof; wortel.

Moeilijke eters

Geef niet direct op als jouw baby niet wil eten. Niet alleen is het een kwestie van smaakgewenning. Het is ook enorm wennen voor jouw baby om een lepel in de mond te voelen.
Bij het weigeren om de mond open te doen, kan je de lippen steeds een weinig nat maken met een fruit- of groentehap. Jouw baby zal deze door middel van een zuigbeweging aflikken. Zo wordt toch een andere smaak geproefd. Forceer in ieder geval niets. Smaakgewenning is een kwestie van herhaling. Biedt dezelfde lepel enkele keren aan, maar wordt deze steevast geweigerd, stop dan. Probeer hetzelfde soort eten gewoon een andere keer nogmaals.

Lees meer over voeding baby 6 maanden >


Tips van Papa Worden

Tip 1

Laat jouw baby als eerste stap naar bijvoeding regelmatig even met een plastic lepel spelen. Baby's stoppen voorwerpen vanzelf in hun mond. Zo kan jouw baby leren hoe een lepel in de mond voelt. Blijf te allen tijden bij jouw baby als je de lepel hebt gegeven om verstikking of prikken in het geicht te voorkomen!

Tip 2

Wanneer de eerste stap naar vaste voeding wordt gezet met pap kan je deze aan de laatste melkvoeding toevoegen in plaats van het als ontbijt te geven. Jouw baby kan dan goed de nacht doorkomen.

Tip 3

Baby's hebben van nature een voorkeur voor zoete produkten. Start bij het eerste hapje met iets zachts of zoets, zoals suikermeloen, banaan of perzik. Een hele zoete (gepureerde) appel ervaart een baby in eerste instantie vaak toch als zuur.

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt