Bloedonderzoek zwangere

Doel bloedonderzoek

Bij het eerste bezoek aan de verloskundige wordt aan de zwangere gevraagd of zij een bloedonderzoek wil laten doen. Dit zal ongeveer met 12 weken zwangerschap zijn. Het doel van dit zwangerschapsonderzoek is of de gezondheid van de aanstaande moeder en baby in orde zijn. Door het bloed te testen op bacteriën, virussen en andere stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de baby, kan al tijdens de zwangerschap met de behandeling worden begonnen. Teven kan al bij de bevalling daar rekening mee worden gehouden.

Lees meer over de zwangerschap met 12 weken >

Waarop wordt bloed onderzocht? 

Bij het bloedonderzoek wordt de bloedgroep van de aanstaande moeder vastgesteld. Daarnaast wordt rond de 12e week van de zwangerschap het bloed onderzocht op de volgende punten:

  • Hemoglobinegehalte
  • Rhesus-D-factor
  • Syfilis (lues)
  • Hepatitis B
  • HIV
  • anti-stoffen

Bij een bloedtransfusie of een eerdere zwangerschap kan de vrouw in haar lichaam anti-stoffen hebben aangemaakt, die de gezondheid van de baby in de buik ongunstig kunnen beïnvloeden. Als anti-stoffen in het bloed gevonden zijn, wordt het bloed verder onderzocht tot duidelijk is welke dit precies zijn.

Het volgende zwangerschapsonderzoek dat volgt is met 20 weken. Dit is dan het Structureel Echoscopsich Onderzoek (SEO) en louter gericht op de gezondheid van de baby.

Lees meer over de SEO / 20 weken echo van de baby >


 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt