20 weken echo
Doel van de baby echo 

Zwangere vrouwen krijgen de mogelijkheid om een echo te laten uitvoeren rond de tijd dat de baby 20 weken oud is. Tijdens de SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) wordt gekeken naar de ontwikkeling en groei van de baby. Ernstige lichamelijke afwijkingen kunnen dan ook worden gezien. Het hoofddoel van dit onderzoek is om te zien of de baby een open rug of open schedel heeft. Wellicht ten overvloede; deze 20-wekenecho kan niet vergeleken worden met de 'pretecho'. 

Waarom met 20 weken een echo?

Met 20 weken kunnen de vitale onderdelen van de baby goed gecheckt worden. Tevens is het formaat van de baby gunstig. De afbeelding van de baby past in zijn geheel op het echoscherm. Daarnaast is met 20 weken nog voldoende vruchtwater in de baarmoeder aanwezig. Dit is van belang bij het maken van een goed zichtbare echo.

Sommige afwijkingen van de baby die zichtbaar zijn, zijn zo ernstig dat deze grote gevolgen hebben voor het kind en de ouders. Het is in Nederland wettelijk toegestaan, indien wenselijk, een zwangerschap te beëindigen tot 24 weken. Al zal dit zeer zeker geen eenvoudige beslissing zijn.

Vóór het onderzoek volgt een uitgebreid gesprek met de verloskundige of gynaecoloog. Hierbij krijg je informatie over het echoscopisch onderzoek, over afwijkingen die gevonden kunnen worden bij de baby en uitleg over de betekenis van de uitslag.

De 20 weken echo geeft geen garantie op een gezonde baby. Er wordt tijdens het echoscopisch onderzoek uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Ook wordt gekeken of de baby lichamelijke afwijkingen toont op de echo. Verder wordt gekeken of de baby in de buik goed groeit en of er voldoen vruchtwater aanwezig is. Niet alle afwijkingen kunnen op de baby echo worden gezien.
Voorbeelden van mogelijk zichtbare baby afwijkingen op de 20 wekenecho:
  • hartafwijkingen
  • afwijken of ontbreken van nieren
  • afwijken of ontbreken van botten
  • afwijken van armen of benen
  • waterhoofd
  • open schedel
  • open rug
  • breuk of gat in middenrif
  • breuk of gat in buikwand

Kosten van de 20 weken echo

De 20 wekenecho wordt vergoed uit de basiszorgverzekering. Dat geldt ook voor het uitgebreide gesprek dat vooraf wordt gehouden met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Voorwaarde is wel dat degene die het voorgesprek houdt of de 20 wekenecho uitvoert, een contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekeraar en met een regionaal centrum voor prenatale screening. Even checken dus.

Vervolgonderzoek bij afwijkingen

Geen enkel onderzoek is verplicht. Je bepaalt ook altijd zelf welke keuzes je wilt maken op basis van de uitslag van een onderzoek. Vaak wordt een vervolgonderzoek aangeboden als een afwijking bij de baby wordt vastgesteld na de 20 weken echo. Naast een uitgebreider echoscopisch onderzoek, wordt soms een vruchtwaterpunctie gedaan. Een vruchtwaterpunctie leidt in sommige gevallen tot een miskraam.

Uit een vervolgonderzoek kan blijken dat de baby in de buik gezond is. Mocht toch de baby een afwijking hebben, wordt je voor moeilijke keuzes geplaatst. Bij bepaalde afwijkingen is een bevalling in een gespecialiseerd ziekenhuis aan te raden om het direct bij de geboorte van goede zorg te voorzien.

Tips vóór de 20 weken echo

Je kan jouw hoofd in het zand stoppen en voor de "wie dan leeft, dan zorgt"-denkwijze gaan. Voor degene die wat meer beslagen ten ijs willen komen, staan hieronder enkele vragen die je jezelf alvast kan stellen voordat je de 20 weken echo krijgt aangeboden:

  1. Wil ik alles weten over mijn baby voordat het geboren wordt?
  2. Indien een afwijking bij mijn baby wordt ontdekt, wil ik dan een vervolgonderzoek (met de daaraan verbonden risico's)?
  3. Kan ik, mijn partner en mijn kind, leven met alle eventuele gevonden afwijkingen?
  4. Hoe kijken jij en jouw partner aan tegen het eventueel voortijdig beëindigen van een zwangerschap bij een ernstige lichamelijke afwijking?

Download hier de 20 wekenecho-folder verstrekt door het voorlichtingscentrum voor de Volksgezondheid.

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt