baby


Baby namen tips

Indien je de baby meerdere voornamen wil geven, let dan op de samenstelling van de voornamen. De namen Kirsten Ursula Tessa Bakker, tovert wellicht een glimlach op de postbode zijn gezicht bij een brief geadresseerd aan Mevrouw K.U.T. Bakker.

Het is makkelijk als de eerste letter van de voornamen binnen het gezin verschillend zijn. Als vader Boudewijn Visser zijn kersverse zoon Brent noemt, dan kan in de toekomst zijn binnenkomende post door zoonlief, ook de heer B. Visser, worden opgemaakt.

Een lange naam wordt in de praktijk vaak afgekort. Bedenk hoe een lange naam eventueel afgekort klinkt. In plaats van ‘Hé, Alexandra!’ kan bijvoorbeeld ‘Hé, Alex!’ geroepen worden.
Denk bij het uitzoeken van een naam ook eens aan een samengestelde voornaam. Bijvoorbeeld Ivo-Marijn.

Bedenk hoe een buitenstaander de naam zal opschrijven wanneer die persoon de naam hoort. Een creatieve of aparte naam lijkt op het eerste gezicht leuk, maar kan in de praktijk minder leuk zijn als de naam steeds gespeld moet worden. Het makkelijkste is een naam te kiezen die je schrijft zoals ie klinkt of om voor een algemeen bekende naam te kiezen waar niet snel schrijffouten bij gemaakt zullen worden.

De huidige trend is 'basic'. Namen die eenvoudig doch niet minder creatief zijn. Vaak bestaande uit niet meer dan twee lettergrepen, zoals Tijmen of Cedric. De hang naar 'ouderwetse' namen als Jan zijn weer helemaal terug van weggeweest. Een naam past binnen het gezin. Een naam zegt vaak iets over het gezin waar het kind in is opgegroeid.
De ouders kiezen een naam die ze mooi vinden en vaak is dit onbewust een naam die past in hun omgevingssituatie, omdat zij in aanraking komen met namen in dezelfde stijl. Een naam kan bijvoorbeeld streekgebonden zijn of binding hebben met een bepaald levensstandaard. In de praktijk blijkt dat Fries getinte namen het meest in het noorden van ons land voorkomen. De kans dat bijvoorbeeld een Jan-Roderick een boerenzoon uit Friesland is, is onwaarschijnlijker dan wanneer de jongen Wiebe had geheten. Een naam kan dus iets over de persoon zelf zeggen.

Houdt er rekening mee dat het aangeven van de naam bij de burgerlijke stand geweigerd kan worden. Dit is tegenwoordig zelden het geval, maar soms kan de ambtenaar de naam weigeren ter bescherming van het kind, omdat de naam 'ongepast' is.

Lees meer over de regels die de burgelijke stand hanteert bij aangifte van babynamen >  

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt