Wiegendood |
Het begrip wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS), betekent een plotselinge en onvoorziene dood van een ogenschijnlijk gezond kind. Over de oorzaken van wiegendood is nog veel onduidelijk, maar door onderzoek is veel geleerd over de omstandigheden waaronder wiegendood zich voordoet. Dat heeft een aantal risicofactoren in kaart gebracht. Sommige daarvan zijn niet te beïnvloeden, maar vele wel. Bij niet of moeilijk te beïnvloeden factoren kun je bijvoorbeeld denken aan: het mannelijke geslacht, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, meerlingen of jeugdig moederschap. Dingen die je wel kunt beïnvloeden zijn: buikligging, warmtestuwing, onveilig bedmateriaal, roken, geneesmiddelen en flesvoeding. Voor een volledig overzicht van risicofactoren verwijzen we je naar de website van Stichting Wiegendood. Hier kun je tevens uitgebreide informatie vinden over onder meer onderzoek, preventie en (on)veilige producten. Rugslapen Sinds in Nederland in oktober 1987 de buikligging van baby's op landelijke schaal wordt afgeraden, is het aantal wiegendoodgevallen sterk afgenomen. Bij het op de buik slapen kunnen de volgende vier complicaties optreden:
Ouders zijn soms bang dat hun kind bij rugligging stikt in zijn eigen slijm of voedsel, en leggen het daarom liever op de zij. Er is echter geen enkel onderzoek bekend waaruit blijkt dat het risico daarop groter is bij rugligging dan bij zij- en buikligging. Nota bene zijn er geen kinderen meer gestorven doordat ze in hun eigen slijm waren gestikt, sinds het advies voor rugligging wordt gegeven. Vanaf een maand of 3 zijn kinderen in staat van de rug naar de buik de draaien, dit heet secundaire buikligging. Door meer toezicht te houden, kan dit worden voorkomen. Bij eventuele buikligging kan je kind weer op de rug worden gedraaid. Daarnaast maakt het gebruik van een babyslaapzak het draaien moeilijker. Wanneer je kind overdag wakker is, kun je hem onder jou toezicht op zijn buik leggen om de motoriek te oefenen. Als je kind zichzelf vlot op zijn buik en rug kan draaien kan je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. Roken Er is een duidelijk verband tussen roken en wiegendood. Met name het actief roken van de moeder tijdens en na de zwangerschap verhoogt het risico van wiegendood, maar ook passief meeroken verhoogt het risico. Hoe meer sigaretten worden gerookt, des te groter het risico op wiegendood. Roken tijdens de zwangerschap heeft een ongunstige invloed op de zuurstofvoorziening, groei en vermoedelijk ook longfuncties van je kind. Na de geboorte kan het opgroeien in een rokerige omgeving de groei en werking van de longen nadelig beïnvloeden. Het verkleint de opname van zuurstof en het maakt je kind vatbaarder voor ontstekingen van de luchtwegen. Het beste is niet te roken in aanwezigheid van je kind. Wanneer je niet wilt stoppen met roken, of het lukt je niet, zorg dan dat in ieder geval de kamer waar je kind slaapt rookvrij is en rook alleen buiten. Zo heeft je kind er het minste last van. Bedenk goed dat je kind ook passief meerookt als je als rokende ouder (borst)voeding geeft of je kind bij je in bed neemt om samen te slapen. Borstvoeding Borstvoeding gedurende minstens drie maanden kan het risico op wiegendood verminderen, zo blijkt uit onderzoek. Over het waarom is echter nog geen duidelijkheid bereikt. De volgende drie veronderstellingen kunnen mogelijk verklaren waarom borstvoeding een positieve invloed heeft op het risico voor wiegendood:
Geneesmiddelen Er zijn aanwijzingen dat kalmerende geneesmiddelen een rol spelen bij wiegendood. Het gaat hier om geneesmiddelen als promethazine, alimemazine en oxomemazine. De kalmerende stoffen kunnen je kind te diep laten slapen, wat nadelige gevolgen heeft voor de ademhaling. Ook moeders die borstvoeding geven, moeten deze medicijnen mijden. Ouders moeten altijd overleggen met hun huisarts als ze overwegen om deze medicijnen te gebruiken. |
Babynamen top 10
1. Daan 1. Sophie
2. Tim 2. Lieke
3. Jayden 3. Julia
De Nederlandse babynamen top 10 >