baby


Bed opmaken

De kans dat de baby op de uitgerekende datum komt is vrij klein. Sterker nog, het kan zomaar een maand te vroeg komen. Minimaal een maand voor de uitgerekende datum de benodigde babyspullen in huis hebben is geen overbodige luxe. Zeker als je bedenkt dat vrouwlief dan al een aardig zwaar gewicht met zich meedraagt, wat het winkelen voor haar niet meer tot een aangename bezigheid maakt.

Opmaken van de wieg / ledikant

Op de matras komt een moltonzeiltje op bilhoogte. Een moltonzeiltje ziet er uit als een molton, maar is stevig en stugger. Dit ter bescherming van de matras tegen doorlekken van de luier. Gebruik hiervoor geen plastic zeiltjes. Leg het moltonzeiltje niet op hoofdhoogte in verband met mogelijk verstikkingsgevaar. Baby's kunnen in den beginnen hun hoofd niet wegdraaien en moeten dus door kunnen blijven ademen mochten ze onverhoopt met hun gezicht in de lakens terecht komen. Bovenop het moltonzeiltje komt een gewone molton. Leg deze op hoofdhoogte. Leg eventueel ook een molton op bilhoogte. Dit absorbeert extra vochtigheid. Een hoeslaken hierover heen. Leg onder het hoofd eventueel een spuuglapje. Dit maakt dat deze dagelijks vervangen kan worden als het vies is en niet heel de wieg verschoont hoeft te worden.
Tot slot eerst een lakentje en dan een dekentje. Maak het bed kort op. Dit wil zeggen; de voeten van de kleine vrij dicht bij het voeteneinde van de wieg neerleggen en de dekens laten reiken tot de schouders. Op deze wijze kan jouw kind nooit helemaal onder de dekens verdwijnen en blijft het hoofd vrij.

In volorde:

Stap 1 moltonzeil (bilhoogte)
Stap 2 molton (hoofdhoogte)
Stap 3 hoeslaken
Stap 4 spuuglap (hoofdhoogte)
Stap 5 laken
Stap 6 deken

Het laken en de deken mogen best strak ingestopt worden. De meeste baby’s vinden dit prettig. Binnen in de buik was het immers ook niet ruim. Gebruik geen kussen. De afstand tussen de schouders en het hoofd is bij kleine kinderen zeer klein. Zij hebben daarom geen behoefte aan een kussen. Om verstikkingsgevaar tot een minimum te beperken wordt een hoofdkussen, knuffelbeest of kussenachtig materiaal afgeraden in het ledikant.
Pas als jouw kind naar een groot bed verhuist, kan een kussen worden gebruikt. Let bij het instoppen dat de mond goed vrij blijft. Leg geen speeltjes/ lapjes in de buurt van het gezicht.
Een baby zweet niet en wordt overdag ook niet echt vuil van het liggen. Een pyama is daarom nog niet nodig. De baby in bed leggen met zijn kleren aan is geen probleem.

Een slaapzak is geschikt vanaf een maand of vier, omdat eerder de baby nog te klein is. De armsgaten zijn dan nog te wijd, waardoor de baby dan te bloot ligt. Het stiksel moet van katoen zijn. Nylon stiksel kan, als het loslaat, de vingers van jouw kind afknellen.

Babyuitzet voor babybedje / ledikantje
2 molton zeiltjes
3 kleine ledikant moltons
2 ledikant hoeslakens
2 ledikant lakens
1 dekentje (wol of katoen)
2 kruiken met schroefdop
2 kruikhoezen


Tips van Papa Worden

Tip 1 

Plaats kruiken altijd in een kruikhoes of handdoek met de schroefdop richting voeteneind van de wieg. Je weet nooit of de schroefdop onverhoeds lekt. Leg ongebruikte kruiken vol met water en liggend weg. Het rubber droogt zo niet uit. 

Tip 2

Om een eenzijdig plat babyhoofd van het liggen te voorkomen, dient bij iedere slaapbeurt de baby dan wel met de neus links dan wel met de neus rechts uitkijkend in de wieg gelegd te worden. Leg steeds aan de kant van het achterhoofd een klein knuffeltje. Zo onthoud je altijd welke kant jouw baby deze keer op moet liggen.

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt