baby


Voeding baby 9 maanden - 12 maanden

Geleidelijk aan kan overgestapt worden op de donkere soorten brood. Naast margarine kan de boterham worden belegd met producten die weinig tot geen zout of suiker bevatten. Bijna iedere supermarkt heeft wel een schap met natuurproducten. Hier zijn geschikte jams of vruchtenstropen te vinden. Ook lekker op de boterham: appelmoes of geprakt banaan. Voor de afwisseling kan een weinig smeerleverworst of smeerkaas gegeven worden.

Ter vervanging van de laatste melkvoeding kan een toetje gegeven worden. Denk hierbij aan: biogarde; kwark of (volle) yoghurt.
Baby’s van rond de 8 maanden à 9 maanden hebben minimaal 500 ml opvolgmelk per dag nodig. Zowel voor de babys van deze leeftijd als baby's van 10 à 11 maanden geldt dat bij minder dan 300 ml opvolgmelk per dag, wordt geadviseerd vitamine D bij te geven.

Het eten hoeft niet meer zo fijn van structuur te zijn. Geprakte groeten met zachte stukken is prima. Kip of vlees is vaak nog moeilijk te verwerken en verdient het om nog tot zeer fijne stukken gemaakt te worden. Naarmate er meer tanden en kiezen komen, kan ook het vlees wat grover worden aangeboden.

Vóór het eerste levensjaar worden de volgende groeten afgeraden: boerenkool; prei; rauwkost; rode kool; savooien kool; ui; witte kool. Dit in verband met gasvorming in de darmen.
Na 12 maanden zijn de nieren van jouw kind goed in staat om zout te verwerken. Vanaf die leeftijd mag alles gegeten worden. Wees ten allen tijde matig met zout en met suiker, maar jouw kind mag gewoon met de pot mee eten.

Lees meer over voeding en baby voedselallergie >


Tips van Papa Worden

Tip 1

Een kind is afgeleid wanneer hij/ zij zelf een lepel vast mag houden om mee te eten. Het kan wel meer rommel aan tafel geven, maar ondertussen schuif jij makkelijker de prak bij jouw kleine naar binnen.

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt