Afkolven moedermelk

Zelfs fabrikanten van kunstvoeding zeggen het; voor een pasgeborene is er geen betere voeding dan borstvoeding. Is jouw vrouw niet in de gelegenheid om borstvoeding te geven of wil jullie kind niet aan de borst drinken, maar vinden jullie het wel belangrijk dat jullie kind moedermelk krijgt dan kan de moedermelk afgekolft worden. Het drinken uit een fles is voor een baby geen eerste natuur en vraagt gewenning. Begin hiermee tijdig, wanneer de wens is om van het geven van voeding aan de borst over te stappen naar voeding uit de fles. De beste tijd om met kolven te beginnen is als de baby vier weken oud is. Dit is niet alleen om de baby uit een fles te leren drinken, maar ook om het kolven onder de knie te krijgen.Kolven kost bijna evenveel tijd als voeden. Afkolven kan het beste ‘s ochtends gedaan worden, omdat de melkopbrengst dan het grootst is. Slaapt de baby ‘s nachts door, dan is ‘s avonds ook een goed moment.

Kolfapparaat 

Voor het afkolven is een kolfapparaat nodig. Dit kan een handpomp zijn of een elektrische kolf. De keuze voor een apparaat is een persoonlijke. Kolfapparaten hoef je niet perse aan te schaffen. Ze zijn te huur bij de thuiszorgwinkel. Dit heeft als voordeel dat een kolfmachine uitgeprobeerd kan worden voordat op eventuele aanschaf wordt overgegaan. In de praktijk blijkt een kolfapparaat namelijk niet bij iedere vrouw even goed te werken.

Houdbaarheid

Afgekolfde melk moet gekoeld bewaard blijven. In de koelkast is verse moedermelk maximaal vijf dagen houdbaar. Hierbij moet wel hygiënisch te werk zijn gegaan bij het kolven, de melk onder en achter in de koeling bewaard worden.

Verse moedermelk kan ook ingevroren worden. In een afgesloten plastic beker blijft die enkele maanden goed. Natuurlijk blijft direct de moedermelk uit de borst geven het beste. Het opwarmen van afgekolfde moedermelk in de magnetron wordt wel eens geadviseerd. Echter, uit recent onderzoek is gebleken dat belangrijke voedselbestanddelen verloren gaan. Het is beter om moedermelk "au bain Marie" op te warmen.

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt