bevallen


Ruptuur

Het gebeurt vaak dat een vrouw bij het naar buiten persen van het hoofd van de baby, inscheurt van onderen. Men spreekt dan over het hebben van een ruptuur. Een ruptuur komt voor in de kleine schaamlip en/of in de vaginawand en/ of in het perineum. Dit laatste is het gebied tussen de vaginaopening en de anus.

 

De reden voor het inscheuren kan zijn dat de opening niet groot genoeg is, maar vaak is het een kwestie van ongecontroleerd of te vroeg persen. Nu is het met zoveel pijnlijk natuurgeweld zeer moeilijk om gecontroleerd te persen.

Een ruptuur kan beperkt blijven door niet te vroeg willen persen. Hiermee wordt bedoeld dat de vrouw wil persen omdat de weeën zeer heftig zijn, maar er nog geen volledige ontsluiting is. De baby wordt als een soort storm door een te kleine opening naar buiten geduwd.

Een ruptuur kan ook beperkt worden door de uitdrijving gecontroleerd te doen. De vrouw neemt tijdens de uitdrijving de tijd tussen de weeën. Door steeds op het moment dat het hoofdje door het geboortekanaal gaat, steeds even te wachten. Hiermee wordt de huid als een elastiek langzaam opgerekt. Vooral als het “hoofdje staat”, dit is het moment dat de eerste haren van de babyschedel te zien zijn, is het belangrijk niet door te willen persen. Dit is juist een moeilijk moment, omdat het voor de vrouw een zeer schrijnend gevoel geeft. Dit is het oprekken van “het elastiek”.

 

Ruptuur gradaties

Rupturen zijn er in drie gradaties: eerste graads. Hierbij is alleen de huid/ vaginawand gescheurd. Een tweede graads ruptuur is gelijk aan een eerste graads ruptuur met daarbij gescheurd onderhuids weefsel en spier. Derde graads ruptuur is inscheuring van de rectumspier. Wanneer er gesproken wordt van een totaal ruptuur dan is de vrouw ingescheurd van de vaginaopening tot en met de anus. Dit wil men ten allen tijde voorkomen. De gynaecoloog wil daarom, wanneer een totaal ruptuur dreigt, de vrouw inknippen. Dit inknippen wordt episiotomie genoemd. Hierbij wordt schuinweg, dus bijna haaks op de vaginaopening, de huid ingeknipt met een schaar. Hierdoor zal de scheur die kant op gaan en een totaal ruptuur vermeden kunnen worden. Het inknippen wordt op het moment van een heftige wee gedaan om de pijn te beperken.

Niet alle rupturen worden gehecht. De natuur doet net als bij een gewone wond zijn werk en heelt de zaak.  
 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt