bevallen


Bevallingsvoortekens

Voortekens bevalling

De uitgerekende geboortedatum is slechts een kleine houvast, want uiteindelijk wordt maar vier procent van de baby’s geboren op deze datum. Het merendeel van de baby’s komen drie weken voor of twee weken na de uitgerekende datum ter wereld. De aanvang van de bevalling begint hoe dan ook altijd onverwachts. Wel geeft het vrouwelijk lichaam bepaalde signalen af, waardoor je weet dat de bevalling in aantocht is. Niet alle voortekens die hier genoemd worden hoeven zich allemaal aan te dienen. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat het vlies waarin het vruchtwater zit niet uit zichzelf scheurt. Dit wordt dan door een bevoegd persoon gedaan: de vliezen worden dan zogezegd 'gebroken'.

Voortekens van een bevalling in aantocht kunnen zijn:

  • Verliezen van de slijmprop
  • Licht bloedverlies
  • Verlies van vruchtwater
  • Weeën

Slijmprop verlies

De toegang tot de baarmoeder wordt afgesloten met een slijmprop in de baarmoedermond. De slijmprop is ongeveer anderhalf à twee centimeter groot. Het verliezen van deze slijmprop houdt niet automatisch in dat de bevalling spoedig wordt ingezet. De slijmprop kan namelijk ook twee weken voor de bevalling naar buiten komen. Bij sommige vrouwen komt de prop pas bij het persen eruit. Maar al te vaak verliest de vrouw de prop op de wc, zonder zich hiervan bewust te zijn. Het verliezen van de slijmprop is in ieder geval wel een teken dat het eind van de zwangerschap nadert.

Bloedverlies

Bij bloedverlies moet gedacht worden aan enkele spetters in het ondergoed. Ook wel ‘spotting’ genoemd. De baarmoedermond wordt week en dit kan gepaard gaan met licht bloedverlies. Het bloedverlies mag niet meer zijn dan een beetje en moet niet op een menstruatiebloeding lijken. Raadpleeg bij twijfel altijd de verloskundige.

‘Papa worden’ tip

Ben je gesteld op jouw auto en met name jouw autostoelen? Laat jouw dame de laatste maanden op een zeiltje plaatsnemen in de auto. Mochten de vliezen breken, dan hoef je stoelen niet bij het grofvuil te zetten omdat je de lucht van het vruchtwater niet meer uit de bekleding te krijgen is.

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt