Bevallingstips voor de aanstaande papa

Volgens hoogleraar verloskunde Gerard Visser van het UMC Utrecht geeft stress een slechtere doorbloeding van de baarmoeder, waardoor weeën afnemen en de kans op keizersnedes toeneemt. Het enige en belangrijkste wat wij mannen kunnen doen tijdens de bevalling, is proberen de stress van onze partner tot het minimum te beperken. Wellicht werkt juist dat bij ons stressverhogend, maar laten we de ego eens aan de zijlijn plaatsen.

Visser geeft verder aan dat uit onderzoek blijkt, dat een barende vrouw het beter doet, wanneer zij een vrouw naast zich heeft die haar vertelt dat het goed gaat. Dit werkt geruststellend. "Mannen zijn gewoon onhandig", aldus Visser. Een van de reden is, is dat een vrouw de hele tijd de bevallende vrouw bijstaat en de man dit niet volhoudt.

Dit wetende zeg je nu niet meer dat ze het geweldig doet, terwijl je haar hand vasthoudend de laatste sportbeelden op tv volgt. Ga je niet even een peuk doen en een kop koffie en kom je straks nog wel even bij haar kijken. Kom, er is een schone taak voor ons weggelegd!

Er even bijblijven voor het beste reslutaat. 


De bevalling tips

  1. Doe ringen af (mocht zij in je hand knijpen tijdens een wee, dan is dit te verdragen)

  2. Zorg dat zij haar nagels heeft geknipt (zie 1.)

  3. Ondersteun haar constant (tenzij zij aangeeft dit niet te willen). Steun geven gedurende het voortraject, ook al duurt dit uren, is vaak belangrijker dan tijdens de bevalling zelf. De bevalling zelf is zo intensief dat zij dan weinig op haar omgeving let. De beste steun die je vaak kan geven, is door er gewoon 'te zijn'. Zwijgend naast haar zitten, is prima! (kan je ook niets fout doen).

  4. Ga niet in discussie. Zij heeft pijn en zal kortaf reageren. Wat je ook voor bijzonders probeert of voorstelt om haar leed te verzachten, ga er vanuit dat het niet goed valt. Zij bedoelt het heus niet persoonlijk (al lijkt dat natuurlijk wel zo).

  5. Hebt geduld. Ga geen andere dingen doen. Het is beter om te zitten niksen, dan naast haar tv te gaan zitten kijken. Ze krijgt snel het gevoel dat zij er alleen voor staat.

  6. Ben je nu eenmaal niet zo'n held wanneer bloed in het spel komt, blijf dan bij haar hoofdeinde zodra de persweeën beginnen.

  7. Bereid je voor dat de verloskundige jou vraagt om de navelstreng door te knippen. Qua stugheid is dit te vergelijken met het doorknippen van een fietsband.

  8. Bedenk voor de bevalling of de kleine borstvoeding of flesvoeding krijgt, want die vraag wordt direct gesteld.


Geboorteaangifte, dit heb je nodig >

Lees meer over het voedingsschema baby 0-3 maanden >

Ouderschapsverlof, waar heb je recht op? >


 

 

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt