zwanger raken


Vruchtbare dagen berekenen

Jouw partner zal bijna ongetwijfeld vrij nauwkeurig weten wanneer zij menstrueert. Dat maakt het berekenen van de dagen waarop zij het meest vruchtbaar is, voor jou tot een eenvoudig rekensommetje.

Alleen kan een onregelmatige menstruatiecyclus roet in het eten gooien. Dit maakt een exacte berekening van de vruchtbare dagen lastig. Hoe langer de menstruatiecyclus exact wordt bijgehouden, hoe beter de vruchtbare periode te berekenen is. Het goede rekenwerk is minder eenvoudig als jouw wederhelft een onregelmatige menstruatiecyclus heeft.

Menstruatiecyclus berekenen

1. Stel vast wat in de afgelopen 12 maanden de langste en de kortste menstruatiecyclus van jouw partner is geweest.
2. Van de langste menstruatiecyclus dienen 11 dagen afgetrokken te worden.
3. Trek van de kortste menstruatiecyclus 22 dagen af.
De twee ontstane waarden bepalen het begin en het einde van haar vruchtbare periode . Begin met de berekening als eerste met de korte menstruatiecyclus.

Voorbeeld I Kortste menstruatiecyclus = 28 dagen en langste menstruatiecyclus = 33 dagen. 28 - 22 = 6      33 - 11 = 22. Haar vruchtbare dagen duren van de 6e dag na het begin van de menstruatie tot en met de 22e dag van haar menstruatiecyclus. 

Voorbeeld II Kortste menstruatiecyclus = 21 dagen en langste menstruatiecyclus = 28 dagen. 21 - 22 = -1 . Dit wordt dan gesteld op 0 (kleiner dan 0 wordt 0). De langste menstruatiecyclus is 28 - 11 = 17. Haar vruchtbare dagen zijn van de eerste dag van de nieuwe bloeding tot en met de 17e dag van haar menstruatiecyclus. 

Lees meer over andere methodes om te bepalen op welke dagen jouw partner het meest vruchtbaar is >

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt