zwanger


veranderingen vrouw

Ze is zwanger ! Wat kan je gaan verwachten de komende maanden? Natuurlijk, die buik gaat groeien. Dat is een bekend gegeven, maar wat betekend het verder voor jou en jouw partner?
V
anaf dag 1 worden in haar lichaam grote voorbereidingen getroffen om jouw kind zo goed mogelijk in de wereld te zetten. Zelfs jouw partner wordt door haar eigen lichaam op een tweede plan gezet. Wanneer zij bijvoorbeeld niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zorgt haar lichaam er voor dat de vrucht niets te kort komt; mama's lichaamsreserves worden dan aangesproken.
Alles draait vanaf nu letterliijk en figuurlijk om het kind dat komen gaat. Probeer er vast aan te wennen. Straks is het met de kleine niet anders. Natuurlijk kan je zeggen dat je jullie huidige leven met wat logische aanpassingen hier en daar niet zal veranderen als de baby er is. Geloof ons, papa's met ervaring, zeggen dat dergelijke plannen niet werken. Leuk, maar soms ook minder leuk: alles draait vanaf nu om de kleine.

Energieslapte

Haar lichaam geeft aan dat de baby prioriteit nummer één is. Jammer voor jou, maar wel degelijk ook voor haar. De energie die zij voorheen had, kan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is gelukkig niet voor alle negen maanden het geval. Met name in de eerste drie maanden wordt een aanslag gepleegd op haar energievoorraad. Alle beschikbare energie wordt nu grotendeels aangewend voor de celdeling en groei van de aankomende baby.
Hoewel in de verste verte geen buik bij haar waarneembaar is en zij eigenlijk helemaal niet zwanger lijkt, heeft zij nergens puf meer voor. Dit is geen aanstelleritus van haar kant. Zij is oprecht snel moe en heeft veel slaap nodig. Het is belangrijk dat zij aan de rust toe geeft die haar lichaam vraagt. Laat haar naar haar lichaam luisteren. De basis voor een nieuw leven wordt nu gelegd.
Voordeel; je zal die eerste drie maanden 's avonds rustig tijd voor jezelf hebben. De kans dat zij al vroeg in bed ligt om te slapen, is vrij groot. Na drie maanden is het over met de energieslapte en bloeit ze weer helemaal op.
In de laatste maanden van de zwangerschap neemt haar energie weer af. Niet zozeer door de veranderde hormoonhuishouding, want die is nu stabiel, maar door het feit dat zij het gewicht van de baby en het vruchtwater met zich meedraagt. Daarnaast neemt de baby in de buik aan het einde van de zwangerschapsperiode zoveel plek in, dat haar ingewanden ingeklemd zitten. Dit bemoeilijkt bewegingen en maakt benauwd.

Hormonen

Hormonen hebben de hoofdrol tijdens de zwangerschap. Haar lichaam wordt bijna letterlijk overhoop gegooid. Zowel lichamelijk als geestelijk wordt zij een andere vrouw. Geleidelijk maar snel past haar lichaam zich aan aan de nieuwe situatie. Vraagt van jou ook de nodige aanpassingen en flexibiliteit. Niet alleen door haar zaken uit handen te nemen, maar ook door haar humeurwisselingen langs jouw rug af te laten glijden. Zij kan er namelijk niet zoveel aan doen. Hormonen kunnen met haar aan de haal gaan.
Hormonen zorgen er tevens voor dat de bekkenspieren tijdens de zwangerschap versoepelen. Dit om een baby soepel door het baarmoederkanaal te laten gaan tijdens de bevalling. Doordat de spieren versoepelen ontstaat meer beweging in het bekken, wat pijnklachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling kan geven. Als het bekken door de spieren niet meer op zijn plaats gehouden kan worden, ontstaat een regeld voorkomende en zeer pijnlijke klacht: bekkeninstabiliteit.

Uiterlijke veranderingen

Een zwangerschap brengt voor de ene vrouw meer lichamelijke veranderingen met zich mee dan bij de ander. In dezelfde zwangerschapsweek kan de ene vrouw een flinke buik hebben, terwijl bij de ander in dezelfde week nog weinig te zien is. Naast een dikkere buik wordt zij snel zwaarder. Drie kilo in drie maanden tijd is normaal. Volgens verloskundigen is een goed gemiddeld totale toename tijdens de zwangerschap; 12 à 15 kilo. Borsten en heupen worden ronder. Ook kunnen bovenarmen en benen zwaarder worden door vetafzetting.
Sommige vrouwen houden meer vocht vast in hun lichaam. Geregeld krijgen vrouwen halverwege hun zwangerschap vochtophoping bij hun enkels. Vocht maakt ook zwaar. Tijdens de zwangerschap zullen naast de groei van de buik ook de borsten groeien. De borsten worden voorbereid op melkproductie. De melkklieren zetten uit.

Sexleven

"En mijn sexleven dan?" spookt het direct door je hoofd. Tja, een zwangerschap hoeft een sexleven niet op een laag pitje te zetten, maar papa's geven aan dat dit vaak wel het geval is. Sex hebben, kan voor de vrucht in ieder geval geen kwaad. Door de bank genomen leert de praktijk dat het sexleven tijdens een zwangerschap op zijn hoogtepunt is na de eerste twee à drie maanden. Zij heeft dan weer energie. Voelt zich lichamelijk goed en haar buik zit niet echt in de weg. Aan het begin van de achtste maand begint de buik in de weg te zitten. Daarnaast voelen voor haar haar ingeklemde ingewanden minder prettig aan, wat het vrijen niet aantrekkelijk maakt.

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt