baby


Voeding baby 6 maanden

Tot 6 maanden heeft jouw baby naast melkvoeding geen extra voeding nodig. Daarna is het met 6 maanden gebruikelijk dat een baby bijvoeding krijgt. De fles- of borstvoeding is vaak niet toereikend. Bijvoeding met 6 maanden is een kleine warme (zoutloze) maaltijd van rond de 200 gram. Dit ter vervanging van een melkvoeding. Ook pap kan gegeven worden ter vervanging van een melkvoeding.

Vanaf 6 maanden zijn de darmen van jouw baby beter ontwikkeld. De darmen kunnen beter eiwitten verwerken. Hierdoor kan de baby als tussendoortje best een half ei gegeven worden. Eieren moeten helemaal gaar zijn.
Gluten zijn ook toegestaan. Gluten (voedselallergie) zitten in graanproducten. Pasta kan nu op het menu gezet worden. Ook een koek als tussendoortje kan prima. Neem hiervoor wel koek geschikt voor baby’s. De meeste babykoeken zijn glutenvrij. Bovendien is in gewone koek de hoeveelheid zout en suiker veel hoger. Het is onnodig om een baby aan suiker te laten wennen. Daarnaast wordt tot het eerste levensjaar zout afgeraden. Baby’s nieren kunnen dit nog niet goed verwerken.

Begin bij het geven van pap met rijstebloempap. Geleidelijk aan kan ook pap gegeven worden waar meer vezels in zitten, zoals tarwepap. Gebruik tot het eerste levensjaar voor het maken van pap geen gewone melk. In gewone melk zitten teveel eiwitten en zout en te weinig ijzer.

Met 6 maanden mag ook vlees, kip of vis op het menu gezet worden, waardoor het al een echte maaltijd gaat lijken. Met de pot mee eten, kan in verband met het zoutgebruik, pas vanaf een jaar. Vlees, kip of vis kan het beste goed gekookt of gestoofd worden. Laat het dan nog wel fijn maken door een staafmixer. Een maaltijd wordt smeuïg met wat warm groentenat of warm water. Een kleine klont margarine mag ook. Jonge kinderen kunnen best wat extra vet gebruiken. Bij voorkeur onverzadigde vetten. Olie is ook prima.
Met een half jaar komen ook nitraatrijke groetensoorten, zoals spinazie en andijvie, op het menu. Nitraatrijke groeten mogen maximaal twee maal per week gegeven worden. Dit soort groeten mogen slechts eenmaal verwarmd worden. Bij het opwarmen komen voor het lichaam schadelijke stoffen vrij in de groeten.

Voedingsschema baby 6 maanden

Drinken baby 6 maanden :

Door de bijvoeding vervalt een melkvoeding. Het is dus van belang dat jouw baby wel voldoende vocht binnenkrijgt. Naast de maaltijd of tussendoor bij een koek kan (gekookt) water gegeven worden. Geef geen extra vocht vlak voor een melkvoeding. De kans is groot dat de melkvoeding dan niet volledig wordt opgedronken. Jouw baby krijgt dan weliswaar genoeg vocht binnen, maar niet voldoende voeding.
Ook kan groene thee of slappe gewone thee gegeven worden. Voor baby’s zijn er speciale ingedikte vruchtensappen in de handel. Deze zogenoemde diksap is ongezoet en daardoor beter dan limonadesiroop.

Eten baby 6 maanden :

Geschikt vlees/ kip/ vis: alles, mits goed gekookt of gestoofd en gepureerd
Geschikt fruit: alles, mits gepureerd
Geschikte groeten : bloemkool; broccoli; courgette; pompoen; snijbonen; sperziebonen; witlof; wortel.
Geschikte groeten (max. 2x pw): andijvie; bleekselderij; Chinese kool; koolraap; paksoi; rode bieten; sla; spitskool; spinazie; venkel, waterkers.

Ook geschikt: ei; (baby)koek; pasta.voeding baby

Lees meer over voeding baby 7 maanden >

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt