zwanger


Zwangerschap week 5

5 weken zwangerDit is de zwangerschapsweek waarin het mogelijk is thuis een zwangerschapstest te doen. Na de innesteling wordt het hcg-hormoon afgescheiden in het lichaam. Dit zogenoemde zwangerschapshormoon kan in het bloed van de vrouw worden aangetoond. Voor het thuis maken van een zwangerschapstest, waarvoor vrouwelijke urine nodig is, moet de concentratie hormonen die nodig zijn om een test positief te laten zijn, veel hoger zijn dan bij een bloedtest. Laat je niet misleiden door te denken dat de dame menstrueert
en dus niet zwanger is. Het komt geregeld voor dat een bevruchte vrouw toch nog bloedverlies heeft na een bevruchting.

De bes heeft zich in de baarmoederwand geworteld en heeft de basis gelegd voor de placenta. “Moederkoek” is een ander woord voor placenta, echter heeft niets met de moeder te maken. Het maakt deel uit van het systeem waarin de baby groeit.
Net als de baby wordt deze even nadat de baby wordt geboren, uitgedreven. Dit is de ‘nageboorte’. Een dokter of verloskundige zal de ouders ook dan pas, als de geboorte compleet is, feliciteren.

Aan het eind van de eerste maand heeft de cellenklont zich langwerpig uitgerekt. Ondanks dat de klomp cellen niets menselijks heeft, is wel duidelijk een hoofd- en staarteinde zichtbaar. De klomp cellen is nu niet groter dan 2,5 millimeter en groeit in de tweede maand uit tot twee centimeter. In dit stadium is reeds een begin gemaakt met de hersenen, de ruggegraat en het zenuwstelsel. In maand twee spreekt men van een embryo.

Lees verder in zwanger week 6 >

Papaworden.nl weektip

Verwacht niet van een huisarts dat hij nog een zwangerschapstest uitvoert, als je vertelt dat je thuis een test hebt gedaan en deze positief bleek. Een dubbelcheck is niet nodig. De tests zijn tegenwoordig zeer betrouwbaar. Informeer desondanks wel altijd de huisarts dat jullie in verwachting zijn. Medicijngebruik moet in geval van zwangerschap worden aangepast. Verder heeft de huisarts handige adressen van o.a. verloskundigen.

< Terug naar zwanger week 4

Zwangerschap per week 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

 

Babynamen top 10


1.   Daan                  1.   Sophie
2.   Tim                     2.   Lieke
3.   Jayden               3.   Julia

De Nederlandse babynamen top 10 >

Zwanger rakenzwangerbevallenbabypapa regelt